Arbeidsmediation.

 
Arbeidsmediation kan worden ingezet bij:


  • Geschillen tussen medewerker en werkgever
  • strubbeling tussen collega's
  • Als er tussen teams geschillen zijn

Het omgaan met arbeidskwesties kan een gecompliceerde aangelegenheid zijn, vooral in situaties waarin verzuim een rol speelt. Zowel werknemer als de werkgever hebben rechten en plichten die in de praktijk voor onduidelijkheid kunnen zorgen. Dit kan vervolgens weer leiden tot een conflict.

Er kunnen zich ook andere situaties op de werkvloer voordoen. Wanneer een werknemer zich op de verkeerde plek bevindt of lijkt te worstelen met zijn functie, kan dat  onzekerheden met zich mee brengen. Daarnaast kunnen verstoorde arbeidsrelatie invloed hebben en leiden tot zorgen, stress en slapeloze nachten. Arbeidsmediation kan in situaties waarbij gesprekken tussen de betrokkenen niet tot een oplossing leiden, uitkomst bieden.


Arbeidsmediation is een waardevolle methode om een brug te slaan tussen de betrokken partijen. Deze vorm van bemiddeling biedt niet alleen de mogelijkheid om te praten over de specifieke kwesties die spelen, maar ook om gezamenlijk te werken aan een duurzame oplossing die de werkrelatie herstelt.



Door een mediator in te schakelen, wordt een neutrale derde partij betrokken die helpt om de communicatie te vergemakkelijken en een veilige omgeving creëert waarin beide partijen hun perspectieven kunnen delen. Arbeidsmediation richt zich op het vinden van gemeenschappelijke grond, het begrijpen van elkaars belangen en het zoeken naar een oplossing die beide partijen past.
Kortom, arbeidsmediation is meer dan alleen een conflictbeslechtingsinstrument; het is een mogelijkheid om de fundamenten van een positieve werkomgeving te herstellen en individuen te helpen weer met vertrouwen en effectief met elkaar samen te werken. Een uitkomst kan ook zijn dat jullie overeenkomen dat het dienstverband wordt beëindigd op een manier die zowel voor de werknemer als voor de werkgever tevredenheid biedt.

Het is van belang is dat de partijen waartussen een conflict heerst aan tafel zitten. Als  er bij beslissingen mandaat nodig is van een derde (b.v. een leidinggevende die "boven" het conflict staat), kan deze (later) worden betrokken. Eventueel kan, door mandatering over te dragen aan de partijen, deze rol worden uitbesteedt. Uiteraard wordt dit ten alle tijde besproken en afgestemd met de deelnemers van het mediation traject.


Werkwijze


  • Individueel gesprek  

De eerste stap in het arbeidsmediation proces begint vaak met een individueel gesprek met beide partijen. Dit biedt een veilige en vertrouwelijke ruimte waarin de zorgen, emoties en standpunten van zowel de werknemer als de werkgever besproken worden. Tijdens deze gesprekken worden de onderliggende problemen verhelderd zonder dat de druk van de andere partij aanwezig is. Deze gesprekken vinden vaak online plaats en duren gemiddeld zo'n 30 minuten.

-Voor de werkgever: we bespreken de situatie vanuit het perspectief van de organisatie en de verwachtingen.

-Voor de werknemer: we geven de werknemer de ruimte om zijn of haar gevoelens en frustraties te delen en ook om de verwachtingen te delen.

Beide gesprekken zijn vertrouwelijk en zullen niet worden gedeeld in het gezamenlijke gesprek, tenzij de partij dit zelf bespreekt. Het doel hiervan is om  een eerlijk en compleet beeld te krijgen van de situatie.

  • Vervolgens vinden er één of meerdere gezamenlijk gesprekken plaats 

Na de individuele gesprekken vindt er één of meerdere gezamenlijke gesprekken plaats in een neutrale en rustige omgeving die voor beide partijen goed voelt. De mediator begeleidt het gesprek en zorgt ervoor dat het respectvol en oplossingsgericht verloopt. Tijdens dit gesprek krijgt iedere partij de kans om zijn of haar standpunt te delen, en de mediator helpt bij het verduidelijken van standpunten en het voorkomen van misverstanden.

Het succes van arbeidsmediation hangt af van de bereidheid van beide partijen om samen te werken en actief bij te dragen aan het vinden van oplossingen. Vaak leidt het proces tot een win-winsituatie, waarbij de werkrelatie wordt hersteld, de communicatie verbetert en verdere escalatie van het conflict wordt voorkomen.

  • Afronding van de mediation

Na het gezamenlijke gesprek wordt er vaak een beëindigingsovereenkomst van het mediationraject opgesteld waarin de gemaakte afspraken duidelijk zijn weergegeven. Deze afspraken worden door beide partijen ondertekend. Indien nodig plannen we een follow-upgesprek om te controleren of alles volgens afspraak verloopt en of er eventuele bijsturing nodig is.


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn