Echtscheidingsbemiddeling.

Echtscheidingsbemiddeling ofwel scheidingsmediation is een proces waarbij een mediator, als neutrale derde partij,  betrokken is om de partijen te helpen bij het het nemen van beslissingen met betrekking tot hun echtscheiding. Het doel is om een gezamenlijke en bevredigende overeenkomst te bereiken. Net als bij andere mediation trajecten doorlopen we hierbij een aantal stappen. Deze zijn echter uitgebreider en leveren een getekend convenant op wat wordt ingediend bij de burgerlijke stand.

Echscheidingsbemiddeling biedt verschillende voordelen in vergelijking met een gerechtelijke procedure. Het grootste voordeel is dat middels mediation een beter basis wordt gelegd voor de toekomst door wederzijds begrip. Dit ontstaat ondermeer doordat:

  • (ex) partners meer controle behouden over de uitkomst omdat ze zelf actief deelnemen aan het besluitvormingsproces. In plaats van een rechter die beslissingen oplegt, werken de partijen samen met de mediator om tot overeenstemming te komen. 
  • Doordat dit open communicatie bevorderd, levert het minder spanning op. 
  • Door ouders te helpen bij het ontwikkelen van een co-ouderschapsplan en te spreken over de behoeften van de kinderen, wordt er  bijgedragen aan een soepele overgang voor het gezin. 

Echtscheiding middels mediation is bovendien sneller en goedkoper is dan via een gerechtelijke procedure.

 Werkwijze

Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat men door een echtscheiding gaat. Dit kan veel vragen oproepen. Hoe moet het financieel? Welke rechten heb ik? Gaat alles wel ‘eerlijk’? Verdriet, boosheid en onzekerheid zijn geen ongewone emoties die het geheel tot een zware periode kunnen maken. De gespecialiseerde mediator brengt daarom een orde aan in deze uiteenlopende onderwerpen en heeft daar oog voor. Zeker als er kinderen zijn, helpt het in de toekomst bij de invulling van het ouderschap dat er geen ‘losse eindjes’ tussen jullie beiden meer in de weg staan. Zo ontvangen jullie kinderen in de toekomst het beste vanuit twee huishoudens waar dit nu nog vanuit één huishouden gebeurt. Ik  zal jullie stap voor stap meenemen in het proces die hieronder beschreven staat. 

Proces echtscheidingsbemiddeling




Stap1. In de eerste stap bepaal je, net als in overige mediationtrajecten of je openstaat voor mediation. Indien beide partijen dit een goed idee vinden, ga je op zoek naar een mediator.


  

Stap2: Zodra jullie een mediator hebben gevonden zal er in een eerste gesprek kennis worden gemaakt en wordt gekeken naar jullie specifieke situatie. Zo wordt er een beeld gevormd van alle zaken die in het vervolgtraject zullen worden meegenomen. Dit kunnen financiële zaken zijn zoals pensioen of een woning maar ook afspraken m.b.t. kinderen, een auto, of een eigen bedrijf. Met deze informatie kun je alvast nadenken over afspraken die later zullen worden vastgelegd. 

Ook wordt de mediationovereenkomst besproken. Vervolgens wordt deze door alle partijen, inclusief de mediator ondertekend. Alle partijen ontvangen hiervan een exemplaar.


Stap3: Tijdens de mediationgesprekken gaan we alle onderwerpen inhoudelijk bespreken. In een mediationgesprek zal de mediator alle partijen de gelegenheid geven om hun eigen wensen in te brengen. De mediator faciliteert een open en constructief gesprek. Door te luisteren naar elkaar,  kunnen betere afspraken over de verschillende onderwerpen worden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over:

  • Bij sprake van een koopwoning: Blijft er bijvoorbeeld iemand achter of wordt de woning verkocht?
  • Afspraken over de kinderen: Deze worden (vaak) vastgelegd in een ouderschapsplan
  • Afspraken over financiën
  • Afspraken over pensioen
  • etc.

De mediator zal deze afspraken vastleggen. Deze worden naderhand gedeeld.




Stap 4: Een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. In deze stap worden berekeningen gemaakt. Denk hierbij aan partneralimentatie, kinderalimentatie, pensioen e.d. Op een aantal onderwerpen gelden wettelijke regels. Met een goede berekening die aan deze regels voldoet weten alle partijen waar ze straks aan toe zijn.


Vermogensopstelling
Verder wordt er een vermogensopstelling gemaakt. Dit is een overzicht van jullie vermogen. Denk hierbij aan spaarrekeningen, beleggingen, een auto, schenkingen, lijfrentes, buitenlandse bezittingen maar ook schulden. In dit overzicht wordt vastgelegd hoe deze zullen worden verdeeld.


Stap 5: In deze stap wordt het echtscheidingsconvenant (ook wel scheidingsovereenkomst genoemd) opgesteld. Hierin worden alle afspraken vastgelegd die jullie over de echtscheiding hebben gemaakt. Dit gaat niet alleen over financiële zaken maar ook over b.v. omgang met kinderen. Een echtscheidingsconvenant is een belangrijk document waarin deze afspraken en de gevolgen van een echtscheiding in zijn vastlegt. Het is daarom belangrijk om het zorgvuldig door te nemen en te laten controleren.

Ouderschapsplan: Gaan jullie uit elkaar en heeft kinderen jonger dan 18 jaar, dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Het kan soms lastig zijn om tot goede afspraken te komen. Door alle betrokkenen hun inbreng te laten geven en naar elkaar te luisteren, ontstaat er wederzijds begrip en kunnen er afspraken worden gemaakt waar jullie 100% achter staan. Meer informatie over het ouderschapsplan vindt je hier.




Stap 6: Nu de akten zijn getekend, kan de scheiding worden aangevraagd bij de rechtbank. In Nederland kan dit alleen worden gedaan door een Advocaat. De Advocaat zal na beoordeling van de akten, een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. De mediator zorgt ervoor dat de benodigde stukken bij de advocaat terecht komen.


Akte van berusting  De rechter beoordeelt de gemaakte afspraken en beslist of de echtscheiding juridisch correct is. Als dat het geval is, geeft de rechter toestemming voor de scheiding via een echtscheidingsbeschikking. Deze beschikking betekent nog geen definitieve scheiding. Er volgt een beroepstermijn van 3 maanden waarin partijen de mogelijkheid hebben om tegen de beschikking in beroep te gaan. Omdat bij mediation de afspraken samen zijn gemaakt, zijn beide partijen het over het algemeen eens met de beschikking. Er is een mogelijkheid om de wachtperiode over te slaan door de akten te ondertekenen. Hiermee kun je het proces versnellen. Meer informatie vindt je hier. Bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap en waarbij er geen kinderen zijn jonger dan 18 jaar, dan is deze stap  niet van toepassing.


Stap 7: De beschikking moet deze nog worden ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit wordt door de advocaat voor jullie  verzorgd. 


Nadat de inschrijving bij de burgerlijke stand is voltooid, zijn jullie formeel gescheiden.

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn